BERLIJN - Het Duitse parlement heeft vrijdag zijn steun uitgesproken aan nieuwe financiële hulp voor Griekenland.

Een meerderheid van de Bondsdag stemde in met een voorstel van regeringspartijen CDU/CSU en FDP dat extra noodkredieten mogelijk moet maken.

De partijen eisen wel dat private investeerders ook een bijdrage leveren aan de hulp. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble zegde toe dat hij met zijn Europese collega's een werkgroep gaat vormen om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

Over de manier waarop investeerders, zoals banken, pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen, aan de hulp moeten bijdragen lopen de meningen in Europa sterk uiteen.

ECB

Zo is de Europese Centrale Bank (ECB) tegen elke vorm van gedwongen herstructurering van de Griekse schuldenlast.

De ECB vreest dat zo'n herschikking wordt aangeduid als een wanbetaling door Griekenland, waardoor er grote schade kan ontstaan voor de Europese financiële sector.

''Om een goede oplossing te kunnen vinden die de ECB kan steunen, zullen we de kleine ruimte onderzoeken tussen het betrekken van private investeerders en de potentiële negatieve gevolgen voor de financiële markten'', stelde Schäuble.

Het nieuwe pakket zal volgens hem zorgen voor een ''eerlijke verdeling van risico's tussen belastingbetalers en private schuldeisers''.

Onvermijdelijk

Nieuwe financiële steun voor Griekenland is onvermijdelijk, stelde de minister in de Bondsdag. Bij de toezegging van het huidige hulppakket van 110 miljard euro werd ervan uitgegaan dat Griekenland in 2012 weer op de financiële markten terecht zou kunnen voor nieuwe leningen.

Inmiddels is duidelijk dat die doelstelling onhaalbaar is. Om te voorkomen dat Griekenland daardoor volgend jaar niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, zou voor naar schatting 90 miljard euro aan nieuwe kredieten noodzakelijk zijn.

Eerder deze week stelde Schäuble voor om schuldeisers van Griekenland, als bijdrage aan de nieuwe steun, hun bestaande obligaties te laten inruilen voor nieuwe leningen met een looptijd van zeven jaar.

Dat zou Griekenland meer tijd geven om de nodige economische hervormingen uit te voeren.

Verkoop

De Griekse overheid laat ondertussen weten de verkoop van staatseigendommen verder uit te breiden.

Naast de eerder aangekondigde verzelfstandiging van onder meer de nationale spoorweg- en gokbedrijven, gaat nu ook het belang van 35,5 procent in olieconcern Hellenic Petroleum in de verkoop.

Daarnaast wil de overheid nu meer dan de helft, in plaats van een derde, van haar aandeel in het gasbedrijf Depa van de hand doen. Ook het gasdistributiebedrijf en een gasveld worden verkocht.

IMF

De verkoop van staatseigendommen moet Griekenland uiteindelijk ongeveer 50 miljard euro opleveren. Dat bedrag moet van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden aangewend om de overheidsfinanciën te verbeteren.

De regering gaat ook dieper in de uitgaven snijden en meer belastingen verhogen dan eerder aangekondigd.

Zo verliezen in de komende twee jaar 150.000 ambtenaren hun baan en moet er een extra belasting komen voor Grieken met een inkomen van meer dan 12.000 euro per jaar.

Verzet

De plannen van de regering stuiten op veel verzet onder de Griekse bevolking en in het parlement. Premier George Papandreou is zelfs niet zeker van de volledige steun van zijn eigen partij, die met 156 van de in totaal 300 zetels een kleine meerderheid heeft in het parlement.

De premier hield de politici vrijdag echter voor dat het land geen keus heeft. ''Het medicijn is niet plezierig en de behandeling vergt toewijding. Geen enkele premier van geen enkel land wil andere landen om geld vragen en zeker ik niet. Maar ik doe het voor Griekenland.''

De EU eist brede steun voor de ingrijpende bezuinigingen voordat er extra geld voor Griekenland wordt vrijgemaakt. De grootste oppositiepartij heeft echter al aangekondigd tegen de plannen te stemmen.