BRUSSEL - Rusland heft het importverbod op Europese verse groenten op.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat vrijdag laten weten in het Russische Nizhny Novgorod, waar hij een ontmoeting had met de Russische regeringstop, aldus zijn woordvoerster. Ze sprak van ''heel goed nieuws''.

Rusland deed groenten uit de EU vorige week in de ban uit vrees voor de EHEC-besmetting. Wanneer het importverbod precies wordt opgeheven, is nog niet duidelijk. Rusland wil ook veiligheidsgaranties van de EU.

Barroso sprak na afloop van een ''wezenlijke en succesvolle'' ontmoeting. Hij zei gelukkig te zijn met het opheffen van de importboycot op groenten vanuit de Europese Unie en dat een certificeringssysteem voor groente uit de EU zonder enige vertraging wordt doorgevoerd.

Details

''De details over de certificering worden zo snel als mogelijk is, vastgesteld door de EC en de Rusland.''

Vorig jaar beliep de exportwaarde van groente vanuit de EU naar Rusland ongeveer 600 miljoen euro.

Tuinbouw

Het Productschap Tuinbouw denkt dat de export van groente als sla, komkommer en tomaat naar Duitsland weer snel op gang kan komen.

Dat zei een woordvoerder van het productschap in reactie op het intrekken door de Duitse overheid van de waarschuwing tegen besmettingsgevaar met de EHEC-bacterie via deze groente.

''Wat een superbericht'', aldus de woordvoerder. Hij vindt het wel een minpuntje dat de Duitsers naar verluidt vasthouden aan hun waarschuwing tegen kiemgroente.

Helder signaal

''Maar dit is in ieder geval een helder signaal dat er niets mis is met deze producten, waarmee ze bevestigen wat telers en handelaren in Nederland al wisten.''

Het productschap heeft er het volste vertrouwen in dat de belangrijke export naar Duitsland weer op gang komt. Het wegvallen daarvan kost de sector tientallen miljoenen per week.

'Kontrollierte Klasse'

Volgens het productschap worden de Nederlandse groenten de komende tijd prominent onder de aandacht gebracht in Duitsland via een campagne met als motto 'Kontrollierte Klasse'. Die campagne moet zo snel mogelijk van start gaan.

''Waarbij we rekening houden met de gevoelens rond het drama in de regio Hamburg.''

Lees alles over de EHEC-bacterie op onze special