WASHINGTON - De Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, lijkt favoriet om Dominique Strauss-Kahn op te volgen op de hoogste positie bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vrijdag sluit de aanmeldingstermijn voor kandidaten.

Tot dusver worden behalve Lagarde ook de topman van de Mexicaanse centrale bank Agustin Carstens genoemd en outsider Grigory Marchenko, hoofd van de centrale bank van Kazachstan.

Carstens gaat volgende week naar China in een poging meer landen op zijn hand te krijgen, waarmee hij net achter Lagarde aan komt, die het land woensdag en donderdag bezocht om steun voor haar kandidatuur te winnen.

De Mexicaan reist vrijdag naar India, Lagarde was daar dinsdag. Eerder ging zij al naar de andere opkomende economie; Brazilië.

Twitter

Lagarde trok donderdag wat tijd van haar reis om de wereld om haar campagne ook online gestalte te geven. Twee uur lang legde ze het publiek via Twitter uit waarom zij de beste kandidaat voor de functie is.

Vooral haar talent om te bemiddelen en consensus te bereiken zouden haar een goede kandidaat maken, vindt zij zelf. Lagarde ging niet in op inhoudelijke vragen die met het IMF te maken hebben, zoals de situatie met Griekenland.

Sociale media

De Franse minister is een fervent gebruiker van sociale media. Voor haar IMF-kandidatuur heeft ze een speciale Twitteraccount aangemaakt.

Vrijdag wordt ook de uitkomst van een onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door Lagarde in 2008 bekendgemaakt. Dat ging om een gouden handdruk voor een zakenman.

Naar verwachting wordt 30 juni bekend wie de van aanranding verdachte Strauss-Kahn opvolgt.