FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief zoals verwacht gehandhaafd op 1,25 procent. Dit maakte de ECB donderdag bekend.

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet heeft donderdag wel gehint op een verhoging van het belangrijkste rentetarief in juli. In zijn toelichting op het maandelijkse rentebesluit zei hij dat de ECB ''sterk waakzaam'' is op de ontwikkelingen.

In het verleden volgde een maand na het uitspreken van de zinsnede ''strong vigilance'' een renteverhoging. Dat was eerder dit jaar ook het geval. In maart sprak Trichet de woorden uit en in april werd de rente verhoogd van 1 naar 1,25 procent.

De ECB-president zei dat de centrale bank vastberaden is om de inflatieverwachtingen in het eurogebied te verankeren. Eind vorig jaar en begin dit jaar is de inflatie opgelopen. De ECB kan de inflatie bestrijden met renteverhogingen.

Inflatie

De centrale bank rekent dit jaar op een inflatie van 2,5 tot 2,7 procent. In mei bedroeg de inflatie 2,7 procent. Dit is flink meer dan de doelstelling van iets onder de 2 procent.

Trichet zei te verwachten dat de economie in de eurozone dit kwartaal verder groeit maar minder snel dan in het eerste kwartaal van het jaar, toen het groeitempo 0,8 procent op kwartaalbasis bedroeg.

Voor heel 2011 verwacht de ECB een groei van de economie tussen de 1,5 en 2,3 procent. Dit was iets meer dan de laatste verwachting. In maart rekenden de centrale bankiers op 1,3 tot 2,1 procent groei. Voor 2012 wordt 0,6 tot 2,8 procent groei verwacht.