AMSTERDAM - In de eerste drie maanden van dit jaar zijn de dekkingsgraden van de pensioenfondsen verder verbeterd.

De gemiddelde dekkingsgraad is toegenomen van 107 procent eind 2010 tot 112 procent, zo meldde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

De dekkingsgraad geeft de verhouding aan tussen de beschikbare middelen en de verplichtingen van een pensioenfonds. Die verhouding verbeterde de afgelopen maanden dankzij de stijging van de lange rente, waardoor de verplichtingen van de fondsen in de boeken in waarde zijn gedaald.

''Door de hogere rente hoeven pensioenfondsen minder geld te reserveren voor toekomstige uitkeringen'', aldus DNB.

Stijging

De stijging van de dekkingsgraad was te zien bij de verschillende typen fondsen. De dekkingsgraad van de bedrijfstakfondsen groeide in het eerste kwartaal van 105 naar 110 procent, die van ondernemingspensioenfondsen van 112 naar 116 procent en die van beroepspensioenfondsen van 117 naar maar liefst 126 procent.

Het aantal mensen dat is aangesloten bij een pensioenfonds dat nog onder de gewenste dekkingsgraad van 105 procent zit, daalde van drie miljoen naar 1,2 miljoen.

De waarde van de beleggingen van pensioenfondsen daalde over dezelfde periode licht. De verplichtingen daalden met 41 miljard euro tot 660 miljard euro. ''Het is voor het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de verplichtingen van pensioenfondsen zijn gedaald'', aldus DNB.

Rente

De lange rente, waardoor de fondsen minder geld apart hoeven te zetten, steeg in het laatste kwartaal al van 3 naar 3,8 procent. ''In het eerste kwartaal van 2011 steeg de rente verder van 3,8 naar 4 procent.''

In de eerste drie maanden van het jaar namen de beschikbare middelen licht af van 748 miljard tot 738 miljard euro. ''Het is tevens voor het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de beleggingen zijn gedaald; sinds maart 2009 waren de beleggingen van pensioenfondsen steeds in waarde toegenomen.''