ATHENE - De Grieken worden donderdag opnieuw geconfronteerd met stakingen. Werknemers van de spoorwegen hebben het werk neergelegd en in Athene ligt het openbaar vervoer stil.

Ook ambtenaren van ministeries en werknemers van het staatstelefoonbedrijf, de staatsloterij en banken staken tegen het beleid van de regering. Dat heeft de Griekse publieke omroep gemeld.

In de ziekenhuizen worden alleen spoedgevallen behandeld. De stakers keren zich tegen de regeringsplannen om staatsbedrijven te privatiseren.

De regering hoopt met die privatiseringen en de verkoop van onroerend goed de komende jaren 50 miljard binnen te halen. Het kabinet vergadert donderdag over het plan om in totaal 78 miljard te bezuinigen. Die besparingen zijn een voorwaarde voor nieuwe financiële hulp door de Europese Unie en het internationaal Monetair Fonds (IMF).

Gekrompen

De Griekse economie is in het eerste kwartaal nog sterker gekrompen dan eerder werd gemeld. De krimp kwam uit op 5,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldde het Griekse bureau voor de statistiek donderdag op basis van herziene cijfers.

In een eerste raming werd nog een economische achteruitgang gemeld van 4,8 procent. In het vierde kwartaal van 2010 bedroeg de krimp 7,4 procent op jaarbasis. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal groeide de Griekse economie in het eerste kwartaal met 0,2 procent. Daar werd eerder een vooruitgang gerapporteerd van 0,8 procent.