DEN HAAG - Minister Henk Kamp van Sociale Zaken spreekt tegen dat er een conceptakkoord tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet is over de pensioenen.

''Er is op dit moment geen akkoord'', zei hij woensdag voorafgaande aan een overleg in de Tweede Kamer.

Ook verwerpt de bewindsman het verwijt van FNV-voorzitter Agnes Jongerius dat Kamp vals speelt in de discussie over een verhoging van de AOW-uitkering.

Op het VNG-congres in Ulft verwees Jongerius naar de NOS, die een tekst bezit waarin staat dat de AOW bovenop de inflatie stijgt met 0,6 procent. ''Dat vind ik knap, want ik heb die tekst niet en ik ben toch degene die met Kamp onderhandelt. Dit lijkt mij bijna vals spel'', zei ze.

Niet gelekt

''Ik heb geen woord mondeling of schriftelijk gewisseld met de pers over dit onderwerp. Ik heb dat ook niet via medewerkers laten doen. Dus er is nul komma nul informatie naar buiten gegaan. Alles wat er wordt gezegd op basis van de veronderstelling dat ik dat wel heb gedaan, is volkomen verkeerd'', zei Kamp.

Voorzitter Jaap Jongejan van CNV Vakmensen is boos en teleurgesteld dat informatie uit het pensioenoverleg op straat ligt. Hij vermoedt dat Sociale Zaken de stukken heeft gelekt. ''Dit schaadt het vertrouwen en vertraagt het overleg'', aldus Jongejan.

Juist de keuze om deze informatie te lekken wijst volgens Jongejan op ''goedkope marketing'' van het ministerie. ''Dit klinkt sympathiek. Maar hoe het zit met de dekking, staat er niet bij.''

Mocht het lek inderdaad bij het ministerie zitten, dan is minister Henk Kamp daar verantwoordelijk voor, vindt Jongejan.

Verbaasd

Jongerius maakte zich woensdag ook al boos over Kamp: ''Als hij denkt dat dit helpt de onderhandelingen te versnellen, dan kent hij mij slecht. Daar ben ik niet gevoelig voor.''

Voorzitter Rendert Algra van vakbond De Unie is eveneens verbaasd over berichten in de media dat er een conceptakkoord zou liggen. ''Vreemd want zelf zat ik met Unieleden nog druk te vergaderen over dat akkoord. Er is pas een akkoord als leden van de vakbonden het erover eens zijn.''