AMSTERDAM - Wat FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond betreft moet het afgelopen zijn "met het almaar uit willen hollen" van de positie van de werknemer in de detailhandel. De vakbonden presenteren daarom woensdag het manifest 'Genoeg is genoeg'.

Met name voorstellen op het gebied van flexibilisering en de (jeugd)lonen vinden de bonden "ronduit onfatsoenlijk". De zeggenschap van de werknemers is volgens hen in gevaar.

Volgens woordvoerder Ron Peters van FNV Bondgenoten vallen momenteel nog maar 150.000 van de 750.000 werknemers in de detailhandel onder een collectieve arbeidsovereenkomst.

"Voorheen sloten we jaarlijks redelijk wat cao's af, maar het lijkt de laatste tijd van kwaad tot erger te gaan", zegt Peters.

C&A

Er worden volgens hem "nagenoeg geen" cao's meer afgesloten. Een voorbeeld van de problemen noemt Peters de al jaren slepende onderhandelingen bij de sector Grootwinkelbedrijf Textiel, waar onder meer de werknemers van C&A en Peek&Cloppenburg onder vallen.

Het probleem is typerend voor de detailhandel, meent Peters. "Er heerst geen actiementaliteit," zegt hij. "Men is vaak dienstbaar, en bang voor de baas en de reacties van klanten."

Voorbeeld

Het is niet alleen kommer en kwel. De vorige week afgesloten cao voor de sector Mode en Sport, goed voor 100.000 werknemers, was volgens Peters goede stap in de goede richting. "Dat is een voorbeeld voor de rest."

De komende maanden hopen de bonden dat alle werknemers het manifest zullen ondertekenen om de werkgevers onder druk te zetten. Of er acties zullen volgen, "moeten de leden bepalen", aldus Peters.

Dat hangt volgens hem mede af van de cao-onderhandelingen bij bedrijven als V&D, die deze week afgerond zouden moeten worden.