AMSTERDAM - Koninklijke Vendex/KBB, het moederconcern van onder andere V&D, Hema en de Bijenkorf, heeft het afgelopen jaar een omzet behaald van 4,7 miljard euro. Dat is 6,9 procent meer dan het jaar ervoor. In het laatste en belangrijkste kwartaal van het boekjaar, de maanden november, december en januari, steeg de omzet met 4,4 procent. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

Omdat dit kwartaal in 2001 een week meer telde dan het jaar ervoor steeg de omzet feitelijk met 10,4 procent tot ruim 1,3 miljard euro. Vendex/KBB noemtde omzetstijging "bevredigend tegen de achtergrond van de sterke vertraging van de economische groei in de tweede helft van het jaar". De overgang naar de euro heeft volgens het concern "geen merkbaar effect gehad".

Kwakkelend V&D

De warenhuizen van Vendex/KBB boekten gezamenlijk een omzetstijging van 1,7 procent over het hele boekjaar. In het vierde kwartaal bleef het kwakkelen bij V&D. Bij dat warenhuis daalde de omzet, vooral in de maand januari. De omzet van de Bijenkorf nam wel toe. Dat komt volgens Vendex mede door de opening van een aantal nieuwe filialen. "De verkoop van kerstpakketten bleef daarentegen sterk achter", aldus het bedrijf.

Bij de zogenoemde speciaalzaken van het concern, zoals de modewinkels, brillenzaken en de doe-het-zelf winkels, was een verdeeld beeld te zien. Alle winkels samen boekten een omzetgroei van bijna 12 procent over het hele jaar. De sterkste groei werd behaald bij de consumentenelektronica, de brillenwinkels en de juwelierszaken. De modezaken deden het iets minder goed.

Doe-het-zelfvers als Praxis en Formido behaalden flink hogere omzetten, met een stijging op jaarbasis van 11 procent.

In de omzet van het concern zijn de verdiensten van de Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwarz weggevallen. Die keten is begin januari verkocht. Ook mist het concern de omzet van de modezaken Kreymborg, Amici en Kien, die eveneens zijn afgestoten.