BRUSSEL - Een Nederlander werkt gemiddeld tot 17 juni voor de staat. Pas daarna verdient hij voor zichzelf.

Dat blijkt uit een onderzoek onder werknemers in de Europese Unie. De Cyprioten hoeven van de Europeanen het minst van hun salaris af te dragen aan de overheid: zij zijn al op 13 maart klaar.

De Belgen zijn recordhouder: zij moeten tot 4 augustus wachten voordat zij hun loon kunnen houden. Nederlanders bevinden zich Europees gezien in de middenmoot.

Klik hier om groter weer te geven/(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Vorig jaar viel 'Belastingvrijheidsdag' voor Nederland nog op 3 juli: de belastingdruk is dus verminderd.

Het onderzoek is dinsdag gepubliceerd door de onafhankelijke instellingen New Direction - Foundation for the European Reform in Brussel en het Institut Economique Molinari in Parijs, gebaseerd op data van Ernst & Young.

Volgens de onderzoekers is de belastingdruk in de hele EU licht gestegen in vergelijking met vorig jaar, vooral door een stijging van de btw-tarieven in dertien lidstaten.

Hongarije

Hongarije was in 2010 hekkensluiter. Maar door lagere belastingtarieven valt Belastingvrijheidsdag daar dit jaar negen dagen eerder, op 29 juli. In acht EU-landen komt deze dag pas na de helft van het jaar, wat duidelijk maakt dat de staat daar meer dan de helft van het salaris van een werknemer opeist.