BRUSSEL - De Europese Commissie zal dinsdag tijdens een overleg met de EU-ministers van Landbouw met voorstellen komen om groentetelers te compenseren voor de inzakkende markt na de EHEC-uitbraak.

Een woordvoerder heeft dat maandag gezegd. De EU-landbouwministers komen in Luxemburg bijeen voor een extra beraad naar aanleiding van de EHEC-crisis.

Staatssecretaris Henk Bleker is voorstander van een noodfonds voor de gedupeerde boeren. Ook andere lidstaten hebben daarop aangedrongen.

De Europese Commissie hoopt Rusland er snel toe te bewegen zijn importverbod op Europese verse groente op te heffen, aldus een woordvoerster in Brussel. Die maatregel werd vorige week ingesteld als gevolg van de EHEC-besmetting.

Later deze week is er in Nizjni Novgorod een topontmoeting tussen de EU en Rusland over het Russisch lidmaatschap van de wereldhandelsorganisatie WTO.

Schade

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland schat de schade voor de telers op 37 miljoen in de afgelopen week en vreest dat die deze week zal uitkomen op zo'n 42 miljoen euro. De schade van de handel wordt geraamd op 30 miljoen euro per week.

50 tot 70 procent van de komkommers, paprika's, tomaten en sla vindt niet langer zijn weg naar de consument, aldus een woordvoerder van LTO. De groente wordt gestort op het land, gecomposteerd, gaat in de vergister of komt terecht in dierenvoer.

Supermarkten

Na een advies aan Duitse consumenten om voorlopig geen salade meer te eten en een importverbod in Rusland zit de klad in de uitvoer van de Nederlandse producten. In eigen land laat de consument het niet afweten en lijken de supermarkten de prijzen op peil te houden.