BERLIJN - Een herstructurering van de schulden van Griekenland zou een zware wissel trekken op de portemonnee van Europese belastingbetalers. Dat zei bestuurder Lorenzo Bini Smaghi van de Europese Centrale Bank (ECB) maandag.

Bini Smaghi legde opnieuw de argumenten van de ECB tegen een herstructurering van de Griekse schulden op tafel.

Volgens Smaghi is het een misverstand te denken dat als de private financiële sector gedwongen wordt mee te betalen aan Griekenland, wat bij een herstructurering het geval zou zijn, dat gunstig is voor de belastingbetaler.

Volgens een rapport zou Duitsland er zeker 40 miljard euro bij inschieten als de Griekse schulden zouden worden aangepast.

Een herstructurering is volgens de ECB-bestuurder ook niet nodig. Griekenland is in staat zijn schulden af te betalen zolang het doorgaat met hervormen.

Wellink

Ook volgens de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, komt de ECB komt in de problemen als de schulden van Griekenland worden geherstructureerd. Dat zei hij maandag tijdens een paneldiscussie bij de Universiteit van Amsterdam.

''De ECB kan dan het reguliere beleid niet meer voortzetten, omdat het onderpand minder waard wordt'', aldus Wellink.

Wellink, tevens bestuurder bij de ECB, toonde zich in de discussie met drie topeconomen opnieuw een felle tegenstander van een schuldsanering voor Griekenland. Volgens hem is het 'besmettingsgevaar' voor andere zwakke eurolanden, zoals Ierland en Portugal, heel groot.

Daarnaast lopen de kosten van een herstructurering voor de belastingbetaler volgens hem veel hoger op dan nu wordt verondersteld. Wel zei hij dat er gesprekken lopen met banken om hen over te halen de looptijd van leningen aan Athene te verlengen.