ATHENE - Duizenden overleden Grieken krijgen nog steeds pensioen. Dit heeft de Griekse minister van Arbeid, Louka Katseli, maandag gezegd en maatregelen tegen deze vorm van fraude aangekondigd.

Voor circa 4500 dode ambtenaren worden pensioenen overgemaakt. Het gaat om zeker 16 miljoen euro per jaar aldus de minister.

Katseli zei dat zij ook een onderzoek is begonnen naar de reden waarom er verdacht veel mensen ouder dan 100 jaar onder de gepensioneerden zijn.

9000 Grieken ouder dan 100 jaar genieten, mits in leven, een pensioenuitkering. De administratie in het Zuid-Europese land kent haar zwakheden en een aantal mensen geeft het overlijden van een naaste niet door, zodat het pensioen wel voortleeft.

Geldschieters

Het onder een schuldenlast gebukt gaande Griekenland doet een beroep op geldschieters die in ruil fikse bezuinigingen verlangen. Daarbij wordt vaak gewezen op het Griekse pensioenstelsel als argument voor de stelling dat de Griekse staat met geld heeft gesmeten.

Katseli's ministerie wil de komende vier jaar 8 miljard euro bezuinigen. De Griekse overheid moet de uitgaven sterk verminderen om krediet te krijgen van de Europese Unie en het IMF.