DEN HAAG - Gevangenispersoneel kan voortaan overtredingen van de Arbeidstijdenwet melden bij vakbond Abvakabo FNV.

De vakorganisatie heeft maandag laten weten dat medewerkers van gevangenissen tot het einde van het jaar meldingen kunnen doen over de hoge werkdruk bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die over het gevangeniswezen gaat.

Abvakabo FNV heeft onderzoek laten doen onder 500 personen die werken bij een gevangenis of huis van bewaring. Daaruit is gebleken dat twee derde van het personeel de werkdruk veel te hoog vindt, aldus de bond.

Limiet

De limiet van het toelaatbare is inmiddels wel bereikt, na jaren van bezuinigingen en reorganisaties, vindt de Abvakabo. ''Eerst is het vet eraf gehaald'', zegt bestuurder Marjon Platje.

''Maar inmiddels heeft een kleiner aantal medewerkers steeds meer taken gekregen.'' Het is de bedoeling dat de meldingen leiden tot stappen om de werkdruk te verminderen.

Agressie

Uit het onderzoek dat de vakbond heeft laten doen blijkt ook dat veel gevangenispersoneel agressie en geweld als normaal beschouwt. Dat vindt de bond schokkend. Er is volgens bestuurder Platje een cultuurverandering nodig om agressie en geweld aan te pakken.

Eerdere afspraken en projecten die dit ten doel hadden, hebben nog niet het gewenste effect gehad, aldus Abvakabo FNV. Omdat een wisselwerking lijkt te bestaan tussen werkdruk en agressie, wordt nu ook aandacht aan het terugdringen van de werkdruk besteed.