AMSTERDAM - Griekenland heeft mogelijk 100 miljard euro extra steun nodig om een faillisement te voorkomen. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel in een publicatie die maandag pas wordt gepubliceerd.

Het blad baseert zich op meerdere bronnen bij de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Duitse overheid.

Griekenland zal dit bedrag extra moeten krijgen als het land na 2013 nog geen beroep kan doen op de financiële markten.

De extra steun komt dan bovenop het oude bedrag van 110 miljard euro dat al is toegezegd.

Afgelopen vrijdag kwamen de ECB, het IMF en de EU overeen om Griekenland een nieuwe ronde steun te geven ter waarde van 12 miljard euro. DIt is onderdeel van het eerder toegezegde bedrag.

Private schuldeisers

De eurolanden willen private schuldeisers van Griekenland ongeveer 30 miljard euro laten bijdragen aan een nieuw steunpakket voor het noodlijdende land. Dat meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van bronnen.

''Er is een sterke prikkel voor private investeerders om mee te doen'', zei een anonieme Europese ambtenaar tegen de krant. ''Doen ze het niet, dan ontstaat er een situatie van wanbetaling.''

Chaos

De eurolanden rekenen bij hun plan op de steun van de Europese Centrale Bank (ECB), die de nieuwe obligaties moet accepteren als onderpand bij zijn leningen aan banken. ''Als alle regeringen instemmen, wordt het moeilijk voor de ECB om niet te volgen'', aldus een van de ingewijden.

De ECB verzet zich vooralsnog tegen gedwongen aanpassingen in de voorwaarden die worden gesteld aan Griekse schulden, omdat de centrale bank vreest dat die veranderingen leiden tot chaos op de financiële markten.