AMSTERDAM – De Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, heeft de steun van Japan en de Verenigde Staten voor haar kandidatuur als IMF-directeur. Dit meldt de Japanse krant Nikkei zondag op basis van Amerikaanse bronnen.

Hiermee lijkt een overwinning voor Lagarde al zeker. De VS hebben de meeste stemmen binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Japan heeft het op een na grootste aantal stemmen.

Opgeteld hebben de VS en Europa ongeveer 48 procent van de stemmen. Japan heeft iets meer dan 6 procent. Belangrijke Europese leiders hebben hun steun al uitgesproken voor de Franse minister, dus naar verwachting krijgt ze een meerderheid van de stemmen. Ook Nederland steunt de verkiezing van Lagarde.

Volgens Nikkei komen Japan en de VS op 10 juni met de publieke steun naar buiten. Japanse overheidsfunctionarissen waren niet beschikbaar voor commentaar.

Mogelijkheid

Traditiegetrouw wordt het IMF bestuurd door een Europeaan en de Wereldbank door een Amerikaan. Opkomende landen willen deze traditie doorbreken en zien de val van Dominique Straus-Kahn als een uitgelezen mogelijkheid om meer macht te vergaren in het IMF.

De Mexicaanse centralebankgouverneur Agustin Carstens had zich verkiesbaar gesteld, maar hem ontbreekt brede steun. Een nieuwe IMF-directeur moet voor 30 juni worden gekozen. Het IMF-bestuur uitte de voorkeur dat een nieuwe directeur door middel van consensus wordt gekozen, maar het zou ook kunnen uitlopen op een stemming.

Profiel Christine Lagarde