BRUSSEL - De ondergang van de Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis was de schuld van de politici.

Voormalig Fortisvoorzitter Maurice Lippens heeft dat zaterdag gezegd in een interview met de Vlaamse krant De Morgen.

Vooral de Nederlanders moeten het bij de Belg ontgelden. ''De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ons bewust aan het lijntje gehouden en veel tijd doen verliezen. Wouter Bos en DNB hebben hoogverraad gepleegd.’’

PvdA’er Bos was minister van Financiën ten tijde van de ondergang van Fortis in het najaar van 2008. Het bedrijf, dat eerder ABN Amro had overgenomen, kon na het uitbreken van de kredietcrisis het hoofd niet boven water houden. De Nederlandse regering nam uiteindelijk de Nederlandse tak, inclusief ABN Amro over. Het Belgische deel werd later aan het Franse BNP Paribas verkocht.

Te groot

Ook de Belgische regering krijgt van Lippens een veeg uit de pan. Zij zou te veel bezig zijn geweest met de redding van Dexia en KBC, twee andere Belgische banken die door de kredietcrisis in zwaar weer waren beland. Anderzijds zegt Lippens dat Fortis ''te groot voor België’’ was.

Lippens zoekt de schuldigen voor het Fortisdrama niet alleen bij de politiek, maar ook bij het vroegere management. ''Aan de top van het bedrijf was er nog weinig emotionele intelligentie.’’ Lippens voelde zich door ''zogenaamde vrienden’’ in de rug geschoten.

Zelf acht Lippens zich in zijn eerste interview na de Fortisaffaire niet verantwoordelijk voor de gebeurtenissen. ''Spijt? Ja. Schuldig? Nee.’'