AMSTERDAM – In 2013 gaan er weer Europese landen failliet. Dit zal dan voor het eerst zijn sinds 65 jaar. Dit verklaart de Amerikaans-Britse econoom Willem Buiter in een zaterdag gepubliceerd interview met De Volkskrant.

Buiter doelt op noodlijdende landen zoals Griekenland, Ierland en Portugal. Spanje ligt volgens hem in de gevarenzone, maar het land zou er uit moeten komen. Als ze tenminste eerlijk zijn over hun financiën.

De drie landen kunnen nu nog niet failliet worden verklaard omdat er in de eurozone geen institutioneel raamwerk is om dat op een goede manier te doen. Pas in 2013 verwacht Buiter, nu werkzaam bij de Amerikaanse bank Citigroup, dat er regels zullen zijn om dat op een “elegante manier” te doen.

Fout

Volgens Buiter ging het fout toen Zuid-Europese landen in 2001 bij de euro kwamen. Toen dacht de markt dat deze overheden net zo risicovol waren als Noord-Europese landen.

“Dat is de grote fout geweest. Tot 2008 heeft Griekenland 0,2 procent meer moeten betalen dan Duitsland over overheidsobligaties van tien jaar. Dat was gewoon waanzin”, aldus Buiter.

Voor het laatst ging een West-Europees land failliet in 1948. Dat was het toenmalige West-Duitsland.

Lees alles over de eurocrisis in het dossier