AMSTERDAM – Er is controverse ontstaan over de uitslag van de laatste stresstest van Europese banken. De Europese Bank Autoriteit (EBA) zou “verbaasd” zijn over het feit dat volgens de Spaanse centrale bank alle Spaanse spaarbanken zijn geslaagd.

Dit meldde de Spaanse krant La Economista vrijdag op basis van anonieme bronnen.

De centrale bank van Spanje had voorgesteld om gereserveerde staatsteun voor de Spaanse spaarbanken, de zogenaamde cajas, mee te nemen in de stresstest. De EBA zou dit te “optimistisch” noemen omdat deze banken het geld nog niet hebben ontvangen.

Dit zou de reden zijn waarom de bekendmaking van de stresstest begin deze week werd uitgesteld van juni naar juli en waarom banken opnieuw informatie moeten inleveren.

Onrealistische aannames

De EBA kon nog niet reageren op het bericht, maar  woensdag verklaarde de toezichthouder dat het de gegevens opnieuw gaat controleren om te kijken of er “onrealistische aannames” zijn gemaakt tijdens de stresstest.

De EBA is er alles aangelegen om de nieuwe stresstesten geloofwaardig te houden. Bij de vorige ronde slaagden alle Ierse banken. Vier maanden later bleken twee Ierse banken toch steun nodig te hebben en brachten ze de Ierse regering bijna tot een faillissement

Nu worden 91 banken veel strenger getest volgens de EBA. Ze moeten onder meer rekening houden met pessimistischere situaties van de economie. Naar verwachting slagen alle Nederlandse banken.