AMSTERDAM – Staatsbank ABN Amro heeft een bankvergunning aangevraagd bij de Reserve Bank of India, de Indiase centrale bank. Dit meldt het Financieele Dagblad vrijdag.

ABN heeft de licentie vooral aangevraagd voor dochterbedrijf International Diamond and Jewelry Group (ID&JG).

Met de licentie probeert de bank de activiteiten van ID&JG nieuw leven in te blazen. Volgens ABN is ID&JG wereldwijd marktleider als financieel dienstverlener voor de diamanten- en juwelenindustrie.

ID&JG werkt nu nog met een banklicentie van Royal Bank of Scotland (RBS). RBS nam in 2007 de internationale tak van ABN over.

Liberalisatie

Verder wil ABN Amro met de nieuwe licentie Nederlandse bedrijven in India op weg helpen, maar ook Indiase ondernemers in Nederland van dienst zijn.

Marktkenners zijn niet verbaasd door de aanvraag. “Als je een internationaal financieel instituut bent, moet je aanwezig zijn in India. Het maakt niet uit hoe. India behoort tot de top 15 economieën in de wereld”, verklaart een Australische bankdirecteur tegenover de Indiase website Mint.com, die als eerste met het nieuws kwam.

Een analist haalt ook het voornemen van de Indiase centrale bank naar voren om de financiële sector te liberaliseren als reden om activiteiten in India uit te breiden.