UTRECHT - Rabobank komt tuinders die in de problemen zijn geraakt door de aanhoudende onduidelijkheid over de herkomst van de EHEC-bacterie te hulp. Dit maakte de bank vrijdag bekend.

Doordat de export van komkommers, tomaten, paprika en sla vrijwel stilligt, dreigen vele honderden tuinders in ernstige financiële problemen te raken.

Rabobank, de kredietleverancier van ongeveer 85 procent van de ondernemers in de voedingstuinbouw, komt de getroffen tuinders op drie manieren te hulp.

Ten eerste zal de bank flexibel zijn ten aanzien van bestaande kredietlijnen, zodat die maximaal benut kunnen worden. Ook kan de looptijd van leningen worden verlengd, zodat tuinders later kunnen aflossen.

Ten slotte krijgen tuinders die kampen met aantoonbare liquiditeitstekorten de beschikking over overbruggingsleningen tegen slechts 2 procent rente.

Honderden

''We zijn het aan onze stand verplicht om hiermee te komen. We moeten ook wel reageren, omdat bedrijven het anders echt niet redden'', lichtte woordvoerder René Lomans van Rabobank de maatregelen toe.

Er is een brief met het aanbod onderweg naar de tuinders die bij Rabobank bankieren. De bank verwacht dat enkele honderden tuinders van de aangeboden kredietfaciliteiten gebruik zullen maken.