DEN HAAG - LTO Nederland hoort geruchten over mogelijke boycots van saladegroenten door andere landen, nadat Duitsland uit angst al geen groente meer afnam en Rusland de grenzen helemaal sloot.

''Dat doet de ronde. Zoals eerder bij Rusland en dat was ook ineens zo'', zei Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, vrijdag.

Vorige week werd al duidelijk dat naast de komkommer ook sla, tomaten en paprika's getroffen worden door de angst voor de EHEC-bacterie.

Voor de vier groenten is Duitsland verreweg de belangrijkste exportmarkt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

''Rusland was goed voor ongeveer 5 procent van het totaal. Nadat de vraag in Duitsland wegviel, is dat opgelopen tot zo'n 10 tot 20 procent'', aldus Van Ruiten.

Duitsland importeert normaliter 40 procent tot de helft van de Nederlandse tomaten, sla, paprika's en komkommers.

'Dramatisch'

De sector hoopt dat het bij geruchten blijft dat de groentenvrees overslaat. ''De situatie is al dramatisch. De prijzen van deze vier producten zijn gigantisch gedaald.''

Dat gebeurt volgens Van Ruiten in deze branche direct als er een aanbodoverschot is. ''Het zijn verse producten die je niet kan bewaren. Van dat wat overblijft, gaat de prijs naar nul.''

De totale export van Nederlandse tomaten kwam volgens het CBS het afgelopen jaar uit op 1,4 miljard euro, die van paprika op ongeveer 750 miljoen euro, sla is goed voor 152 miljoen euro en de komkommer voor 382 miljoen euro.

Schade

De schade voor Nederlandse tuinders als gevolg van de verdachtmakingen over groenten, is volgens het Productschap Tuinbouw inmiddels opgelopen tot meer dan 50 miljoen euro per week.

''Begin deze week gingen we uit van 30 miljoen euro, donderdag werd het 40 tot 50 miljoen en nu gaan we ervan uit dat het meer dan 50 miljoen is'', aldus een woordvoerder vrijdag.

Mensen

Het productschap wijst er nadrukkelijk op dat het niet alleen om geld gaat. ''We hebben het over 1400 teelbedrijven waar ruim 21.000 mensen werken en over nog eens ruim duizend handelsbedrijven en exporteurs waar 20.000 mensen werken.''