Nederlanders wisselen nog steeds gulden in voor euro

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) kent deze dagen topdrukte van Nederlanders die hun oude, vertrouwde guldens komen omwisselen in euro's. Dagelijks bezoeken 150 personen de Amsterdamse hoofdvestiging van de centrale bank. Maar de gulden is nog lang niet uitgestorven. Er zwerft nog voor ruim 1,1 miljard euro aan guldens rond.

“Vooral in de vakanties merken we dat het druk wordt”, aldus een woordvoerder van DNB dinsdag. “We krijgen dagelijks ook ongeveer zeventig telefoontjes van mensen die willen wisselen.”

In omloop

In het jaar 2003 is er voor ongeveer 75 miljoen euro aan munten en biljetten ingeleverd. Er zijn nog 41 miljoen biljetten in omloop met een waarde van 650 miljoen euro. Van de munten zwerven er nog ,6 miljard in het rond met een gezamenlijke waarde van 500 miljoen euro.

DNB heeft vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Hoogeveen en Wassenaar. De bank verwacht dat ongeveer 430 miljoen euro aan biljetten en munten nooit zal worden ingeleverd.

Particulieren

Alleen particulieren mogen hun geld omwisselen. Dat is een doorn in het oog van Hans Breukhoven, de directeur en eigenaar van de muziekwinkelketen Free Record Shop. Hij daagt zowel DNB als de Nederlandse staat voor de rechter, omdat hij het niet eerlijk vindt dat particulieren wel mogen wisselen en bedrijven niet. Met acties haalde Breukhoven voor duizenden guldens aan biljetten en munten op. Daar kan hij nu niets mee.

Munten mogen tot 2007 worden ingewisseld en biljetten tot 2032.

Tip de redactie