DEN HAAG - Nederlandse gemeenten laten rekeningen in veel gevallen veel te lang liggen. Uit onderzoek in opdracht van MKB Nederland blijkt dat 80 procent van de gemeenten de rekeningen aan ondernemers te laat betaalt.

Volgens Europese afspraken moeten overheden binnen 30 dagen betalen. Een woordvoerster van MKB Nederland bevestigde vrijdag een bericht van soortgelijke strekking in het AD.

MKB en onderzoeksbureau Dunn & Bradstreet hadden inzage in de gegevens van meer dan driehonderd gemeenten. Het Overijsselse Borne blijkt het snelst facturen af te handelen: gemiddeld binnen 17 dagen.

Het Groningse Appingedam is met 87 dagen het langzaamst. Van de grote steden werkt Amsterdam de rekeningen met gemiddeld 35 dagen het snelste weg. Ondernemers die zaken doen met Rotterdam moeten gemiddeld tien dagen langer op hun geld wachten.

Problemen

Circa 20 procent betaalt gemiddeld 30 dagen na de factuurdatum. Een op de drie gemeenten voldoet de rekeningen in 30 tot 35 dagen, circa 28 procent doet daar 36 tot 45 dagen over en bij 21 procent van de onderzochte gemeenten duurt dat soms tot 90 dagen.

Volgens MKB Nederland zijn de gemeenten zich slecht bewust van de problemen die ondernemers daardoor ondervinden. Wel hebben steeds meer gemeenten oog voor de problemen, maar ''er valt nog een wereld te winnen'', aldus een woordvoerster.

Een op de drie ondernemers doet wel eens iets voor een gemeente. Als ze de opdrachten niet betaald krijgen, kunnen ze problemen ondervinden met het voorfinancieren van nieuwe opdrachten, aldus MKB.