ATHENE - Griekenland is van plan vrijdag een nieuw pakket maatregelen bekend te maken om een schuldenherstructurering af te wenden.

Dat heeft een hooggeplaatste Griekse regeringsfunctionaris donderdag gezegd tegen persbureau Reuters.

In de plannen zouden versnelde privatiseringen van staatsbezittingen zijn opgenomen en nog eens 6,4 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen, onder meer door belastingverhogingen.

Het plan moet vrijdag worden gepresenteerd aan de ministers van Financiën van de eurolanden.

Staking

De vakbonden in Griekenland hebben voor woensdag 15 juni een algemene staking uitgeroepen tegen het bezuinigingsbeleid van de regering.

De leden van de twee belangrijkste vakbonden, de GSEE, waarin vooral werknemers in de particuliere sector zijn verenigd, en de ambtenarenbond Adedy willen dan ook de ''massale uitverkoop'' van staatsbedrijven aan de kaak stellen.

''Wij verkopen niet en wij zijn niet te koop'', stelde de GSEE donderdag in een verklaring, waarin hij de regering verwijt toe te geven aan ''chantage '' van de schuldeisers.

Overleg

Athene voert momenteel overleg met de EU, de ECB en het IMF om een lening van 12 miljard euro te krijgen om aan de financieringsbehoefte te kunnen voldoen. Dat overleg wordt naar verwachting vrijdag afgerond.

Woensdag verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van Griekenland opnieuw. Investeerders in Grieks schuldpapier lopen groot risico dat ze hun geld niet terugkrijgen, aldus Moody's. Het bureau denkt dat Griekenland vrijwel zeker zijn schulden zal moeten herstructureren om de overheidsfinanciën weer op orde te kunnen krijgen.

Steunpakket

Griekenland kreeg in mei vorig jaar een steunpakket toegezegd van 110 miljard euro van de eurolanden en het IMF. Mogelijk zou Griekenland nog eens 65 miljard euro aan extra steun nodig hebben om tot en met 2013 aan de verplichtingen te kunnen voldoen.

Athene heeft al bekendgemaakt voor 50 miljard euro aan staatseigendommen te willen privatiseren. Griekse media meldden dat Griekenland een belang van 10 procent in het staatsbedrijf OTE Telecom verkoopt aan Deutsche Telekom en dat wordt onderhandeld over de verkoop van nog eens 6 procent aan het Duitse bedrijf.