SINGAPORE - De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat open voor de benoeming van een niet-Europeaan als het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei Merkel donderdag tijdens een bezoek aan Singapore.

Merkel steunt de nominatie van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde als het nieuwe hoofd van het IMF, maar staat ook open voor iemand van buiten Europa.

Traditioneel komt de voorzitter van het IMF uit Europa en wordt de Wereldbank geleid door een Amerikaan. Dat is op de lange termijn echter geen houdbare situatie, aldus Merkel.

De Mexicaanse centralebankgouverneur Agustin Carstens wil eveneens de nieuwe voorzitter van het IMF worden. Zijn kandidatuur werd woensdag verwelkomd door Brazilië, maar het land heeft nog geen officiële steun uitgesproken voor de nominatie van Carstens.

Vacature

Opkomende landen vinden dat het hoofd van het IMF niet langer per definitie uit Europa moet komen.

De vacature van IMF-voorzitter kwam open na de arrestatie van Dominique Strauss-Kahn vanwege de vermeende poging tot verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York.

Euro

Merkel zei verder in Singapore dat de euro een stabiele munt is en dat er geen problemen zijn met de Europese eenheidsmunt. Ze gaf wel aan dat sommige eurolanden meer moeten doen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Merkel liet weten dat Duitsland als exportland flink heeft geprofiteerd van de euro en de eenheidsmunt zal blijven steunen.