MOSKOU - Rusland heeft de import van verse groenten uit de Europese Unie verboden. Dat is donderdag bekendgemaakt. Er was al een importverbod voor groenten uit Duitsland en Spanje wegens de EHEC-bacterie.

De Europese Commissie noemt de maatregel van Rusland 'disproportioneel'. Volgens de woordvoerder van eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) zal het dagelijks bestuur van de EU Moskou om opheldering vragen.

Europa voert jaarlijks voor 600 miljoen euro aan verse groenten uit naar Rusland, aldus de woordvoerder

Dalli zelf zei woensdag al tijdens een persconferentie dat hij geen verbod op landbouwproducten overweegt vanwege de EHEC-besmetting.

Hij wees er op dat de besmetting zich vooral concentreert in het gebied rond Hamburg. Een advies aan burgers om dit gebied niet te bezoeken, noemde hij overdreven.

De bacterie kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken.

Inmiddels zijn in Duitsland mensen aan de darmbacterie bezweken en zijn honderden mensen ziek geworden.

Drama

Het Russische importverbod maakt het drama voor Nederlandse telers compleet. Dat stelde een woordvoerder van de landbouworganisatie LTO donderdag.

''Rusland is na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onze derde belangrijkste afzetmarkt. Voor komkommers en sla waren de prijzen al vrijwel nul, die van paprika en tomaten zullen nu ook verder instorten.''

LTO stelt dat de maatregel van Rusland ''volstrekt onnodig'' is. ''We zullen met de Nederlandse en Europese overheden gaan proberen de Russen op andere gedachten te brengen.''