AMSTERDAM - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken denkt niet dat een wet die pomphouders verplicht hun prijzen centraal te publiceren zal leiden tot lagere benzineprijzen. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Ecorys blijkt dat via navigatiesystemen en smartphones de prijzen van meer dan 80 procent van de Nederlandse tankstations al vergeleken kunnen worden.

Ecorys verwacht dat de kwaliteit van digitale prijsvergelijkers op korte termijn toeneemt.

Toegevoegde waarde

"Mede gezien de verwachting van de onderzoekers dat de opkomst van smartphones de komende jaren een verdere verbetering van prijstransparantie zal veroorzaken, acht ik de toegevoegde waarde van een wettelijke publicatieplicht zeer beperkt."

"Daarnaast acht ik het niet aannemelijk dat, uitgaande van de nu al beschikbare toepassingen en mate van prijstransparantie, een wettelijke publicatieplicht zal leiden tot meer concurrentie tussen tankstations en lagere brandstofprijzen", aldus Verhagen in zijn brief (pdf).

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie liet het onderzoek uitvoeren op verzoek van de Tweede Kamer.

Als een centrale publicatie van benzineprijzen wel zou bijdragen aan meer transparantie en lagere prijzen, had de minister dit wettelijk verplicht moeten stellen, zo vond de Kamer.

Van der Hoeven

Een jaar geleden opperde de toenmalige minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven om pomphouders verplicht te stellen dagelijks hun prijzen op internet te publiceren.

Branchevereniging Bovag was hier tegen gekant, omdat het alleen maar extra administratieve lasten zou opleveren en omdat er al genoeg websites zijn waarop prijzen vergeleken kunnen worden.