Overslag Rotterdamse haven naar record

ROTTERDAM - In de Rotterdamse haven is dit jaar 328 miljoen ton goederen overgeslagen. Het recordjaar 2000 werd met 6 miljoen ton overtroffen. Dat maakte directeur W. Scholten dinsdag bekend tijdens de traditionele oudejaarsbijeenkomst van de Havenvereniging.

Scholten schrijft de groei toe aan onder meer de toegenomen overslag van agrarische bulkgoederen (10,7 procent), ruwe olie (4,6 procent), kolen (2,1 procent), overig stukgoed (12,6 procent) en containers (7,4 procent). Opmerkelijk vindt hij wel dat Rotterdam nog altijd meer containers binnenkrijgt dan er worden afgevoerd. Tegenover de binnenkomende 255 miljoen ton, een groei van 2,4 procent, staat de stabiel gebleven uitvoer van 73 miljoen ton.

Goede halfjaarcijfers

Het record komt voor Scholten niet onverwacht, want hij hoopte er al op bij de presentatie van de goede halfjaarcijfers in juli. De toen gesignaleerde groei van de containeroverslag zette de rest van dit jaar door. “Ook als de economie niet groeit, neemt de containeroverslag toe. Zelfs voor Rotterdamse begrippen zitten we nu veel boven de gemiddelde groei van 5 procent. Het is dan ook reëler het groeiscenario op 7 procent te zetten”, aldus Scholten die volgend jaar weer een goed jaar verwacht “als de economie wat aantrekt”.

Investeringen

Positief is volgens de directeur van het havenbedrijf verder dat er flink wordt geïnvesteerd in het havengebied, 1,5 miljard euro, en dat de aanleg van de Tweede Maasvlakte dichterbij is gekomen. Het havengebied blijft door die uitbreiding ook op termijn aantrekkelijk voor investeerders, menen Scholten en de Rotterdamse wethouder Van Sluis (haven en economie).

‘Grootste bouwlocatie van Nederland’

Van Sluis: “De haven doet het gewoon goed. Niet alleen in tonnen, want het biedt de stad ook fantastische mogelijkheden. Door de Tweede Maasvlakte krijgen we een andere haven met meer ruimte en ook een andere stad.” Hij ziet kansen door in de stad gelegen havens anders in te richten als bedrijven vertrekken naar de Maasvlakte. “Door die stadshavens de komende twintig jaar opnieuw te gaan ontwikkelen, krijg je hier de grootste bouwlocatie van Nederland. We beginnen bij de Merwedehaven, nabij het Marconiplein, met kleinschalige bedrijvigheid en woningbouw.”

‘Trekker’

Ook wordt bestudeerd of een 'trekker' op gebied van sport en evenementen, World Port Plaza, kan worden gerealiseerd door een deel van de Waalhaven te dempen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie