NEW YORK - De rijkdom in de wereld is vorig jaar krachtig hersteld, met 8 procent tot een record van 121,8 biljoen dollar (75.000 miljard euro).

Het aantal miljonairs is met ruim 12 procent omhooggesprongen, blijkt uit een rapport dat de Boston Consulting Group woensdag heeft gepubliceerd. De toename kwam vooral door stijgende aandelenkoersen.

Bijna elk continent zag de welvaart stijgen. Noord-Amerika is 's werelds rijkste regio en zag het bedrag aan geld, aandelen en andere bezittingen bovendien het krachtigst herstellen.

Het vermogen groeide met zo'n 10 procent tot 38,2 biljoen. Europa zag de welvaart toenemen met bijna 5 procent. De welvaart groeide het snelst in het Verre Oosten, met 17 procent.

Dollarmiljonair

Bijna 1 op de 100 huishoudens op de wereld is dollarmiljonair. De aarde telt inmiddels 12,5 miljoen miljonairs. Deze 0,9 procent van de huishoudens bezit 39 procent van het wereldwijde vermogen.

De Verenigde Staten heeft met afstand de meeste huishoudens met een miljonair dollar in bezit: 5,2 miljoen. De VS worden gevolgd door Japan, China, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Singapore

Singapore heeft de hoogste concentratie miljonairs: 15,5 procent van alle gezinnen bezit minstens een miljoen dollar. Singapore heeft bovendien 's werelds snelst groeiende aantal miljonairs; ze namen met een derde toe vergeleken met het voorgaande jaar.

In Europa is de hoogste miljonairsdichtheid te vinden in Zwitserland. Hier is bijna een op de tien gezinnen dollarmiljonair.

Wereldrijkdom

Tjun Tang, co-auteur van het onderzoek, zei te verwachten dat de wereldrijkdom de komende jaren groeit met gemiddeld 6 procent. Eind 2015 zou de wereldbevolking dan 162 biljoen dollar bezitten, omgerekend zo'n 100.000 miljard euro).

Daarbij zijn er wel verschillen per regio. De welvaart stijgt het snelst in India (18 procent per jaar) en China (zo'n 14 procent per jaar). In Japan wordt een lichte daling verwacht.