MADRID - Spanje verlangt schadevergoeding van Duitsland vanwege het miljoenenverlies dat Spaanse tuinders hebben geleden als gevolg van de uitbraak van de EHEC-bacterie. Dat zei Spaanse vicepremier Alfredo Pérez Rubalcaba woensdag.

Spanje sluit ook niet uit juridische stappen te nemen tegen de autoriteiten in Hamburg. Volgens Rubalcaba was het van begin af aan duidelijk dat de bacterie niet uit Spanje kwam, iets wat de Duitse autoriteiten aanvankelijk beweerden.

''Een bacterie met deze impact is nog niet opgedoken in Spanje'', zei de vicepremier. ''Dat betekent dat de bacterie niet in Spanje aanwezig is en de besmetting dus ook niet afkomstig uit Spanje is.''

De Spaanse tuinders lijden meer dan 200 miljoen euro verlies per week als gevolg van de EHEC-uitbraak.

Duitse tuinders

Duitse tuinders lijden wekelijks 30 miljoen euro schade als gevolg van de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland, zei president Gerd Sonnleitner van de Duitse boerenbond.

Volgens Sonnleitner moet er veel groente vernietigd worden. Hij heeft ook kritiek op de waarschuwingen van experts. ''De focus op komkommers, sla en tomaten heeft er niet voor gezorgd dat de uitbreiding van de epidemie is verhinderd. Anderzijds heeft dat wel veel schade aangericht bij boeren.''

Ook in België hebben tuinders last van de uitbraak van de EHEC-bacterie. De Vlaamse tuinders lijden bijna 3,5 miljoen euro verlies per week, meldde een woordvoerster van de Boerenbond.