IJMUIDEN - Staalbedrijf Corus en de vakbonden hebben woensdagmorgen na ruim twintig uur onderhandelen een CAO-akkoord bereikt. De circa 10.000 werknemers krijgen 7 procent meer loon over een periode van 26 maanden.

Werknemers die in 1945 zijn geboren mogen met vervroegd pensioen op hun 61ste jaar. Werknemers die in 1946 zijn geboren krijgen er vijftien dagen bij. In een eerder stadium eisten de bonden 4 procent loonsverhoging over een periode van een jaar. Corus gaf toen aan niet verder te willen dan een salarisverbetering van 1 procent voor veertien maanden.

De onderhandelingen voor de CAO, die met terugwerkende kracht per 1 februari ingaat, verliepen de laatste rondes behoorlijk stroef. De werknemers toonden zich de laatste weken al bereid om acties te voeren.

De bonden hadden Corus een ultimatum gesteld om voor 14 februari met een beter bod te komen. Dat leidde tot de uitnodiging om dinsdag te komen overleggen. Het verbeterde bod bestond aanvankelijk uit een CAO van 26 maanden met nauwelijks meer dan 1 procent meer loon. De bonden veegden dat van tafel. Daarna kwam men alsnog tot een akkoord.

/ECONOMIECorus bevriest salarissenPersoneel Corus is het 'spuugzat'