DEN HAAG - De prijs van taxiritten wordt vanaf dit najaar bepaald door de tijdsduur van een rit in combinatie met de afgelegde afstand. Ook krijgen klanten na afloop een geprint bonnetje.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft een voorstel voor het nieuwe dubbeltarief woensdag naar de Kamer gestuurd.

Het verschil met het huidige systeem is dat nu alleen de afgelegde afstand meetelt in de prijs. ''Daarbij moet een bonnetje na elke rit voor de reiziger inzichtelijk maken hoe de prijs van een taxirit is opgebouwd”, aldus de minister.

Duurder

Bij de invoering van een nieuw tariefsysteem is het uitgangspunt dat de gemiddelde taxirit voor de klant niet duurder wordt en dat de gemiddelde omzet van de taxiondernemers niet daalt.

''Er geldt een maximumtijdtarief, een maximumkilometertarief en een maximumopstaptarief voor elke taxirit", vervolgt Schultz.

''Als een taxirit over een bepaalde afstand langer duurt dan gemiddeld, leidt dat tot een hogere ritprijs. Duurt een rit korter dan gemiddeld, bijvoorbeeld door gunstige verkeersomstandigheden, dan zal de ritprijs lager uitvallen dan nu het geval is en is het voordeel voor de klant."

Tarieven

Na overleg met branchevereniging KNV en reizigersvereniging Rover is gekozen voor een tijdtarief van 0,30 euro per minuut, een kilometertarief van 1,83 euro en een opstaptarief van 2,50 euro.

De invoering van het nieuwe systeem betekent dat taxiondernemers een aantal aanpassingen moeten doorvoeren. Zo moeten de meters worden aangepast en moet elke taxi worden voorzien van een printer.

De minister is met leveranciers van apparatuur en de taxibranche in overleg over de benodigde voorbereidingstijd en het moment van invoering van het dubbeltariefsysteem.

De nieuwe taxitarieven zouden per 1 oktober moeten ingaan met een overgangstermijn van 4 maanden.