AMSTERDAM - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een zoekactie gehouden naar zogenaamde ‘spook-aow’ers’. Dat zijn mensen die op onrechtmatige wijze aow krijgen van bijvoorbeeld nabestaanden die al jaren overleden zijn.

Aanleiding voor de actie is dat vorig jaar uit 581 steekproeven in het buitenland bleek dat dertig klanten ten onrechte een uitkering ontvingen, zo meldt DeTelegraaf woensdag.

De bank klopt bij de mensen thuis aan om te kijken of zij nog daadwerkelijk in leven zijn. Verder controleert de SVB of partners niet te veel verdienen in verhouding tot het bedrag dat aan aow wordt uitgekeerd.

Terugvordering

Uit cijfers van de waakhond blijkt dat in 2010 in totaal ruim 7,6 miljoen euro teruggevorderd werd in binnen- en buitenland. In totaal ging het om ongeveer 2200 gevallen van fraude.

In 2010 is ruim 28,6 miljard euro uitgekeerd aan bijna 2,9 miljoen aow-gerechtigden. Daarvan is circa 1 miljard euro uitgekeerd aan 286.000 klanten die in het buitenland wonen. Het fraudepercentage ligt op ongeveer 0,36 procent.

Mensen die aow ontvangen in het buitenland zijn verplicht om eens per jaar een ‘levensbewijs’ op te sturen dat is ondertekend door een autoriteit. Dit jaar controleerde de SVB de gegevens onder andere al in Monaco, Spanje, Frankrijk, Marokko en Turkije.