Bloemen- en plantenexport groeit 4 procent

AALSMEER - De export van bloemen en planten is dit jaar met circa 4 procent gegroeid tot 4,75 miljard euro. De verkoop van potplanten aan het buitenland is circa 12 procent toegenomen in vergelijking met 2002. De afzet van snijbloemen groeide met maar ,5 procent.

Dat blijkt uit schattingen van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel - Bloemen en Planten. "Het is typisch het consumentengedrag dat we altijd zien als het economisch moeilijk gaat. Mensen kopen dan eerder planten, omdat die blijvender zijn dan snijbloemen", aldus directeur P. van Ostaijen van het hoofdbedrijfschap dinsdag.

Plantengroothandel

Volgens Van Ostaijen mag de bloemen- en plantengroothandel nog met deze exportcijfers in zijn handen knijpen. "De marges staan weliswaar onder druk door hoge brandstofprijzen en personeelskosten, maar in tegenstelling tot veel andere sectoren in Nederland weten wij nog wel te groeien."

Volgens Van Ostaijen komt jaarlijks eenderde van de bloemen en planten die Nederland exporteert, uit het buitenland. "In 2003 is dus per saldo 3 miljard euro aan bloemen en planten lokaal geproduceerd." Vooral in de winter worden veel snijbloemen uit Afrikaanse landen gehaald. Veel Nederlandse bloemenbedrijven hebben een vestiging in Kenia.

Volgend jaar rekent het hoofdbedrijfschap ook weer op een groei van de afzet. De export van snijbloemen zal 1 tot 2 procent stijgen en de verkoop van potplanten 7 tot 8 procent. "Ongeveer 35 procent verkopen we nu in Duitsland, maar steeds meer uitvoer gaat oostwaarts tot in Rusland. Mede door de uitbreiding van de Europese Unie is straks in Oost-Europa een groei mogelijk van 10 tot 20 procent", meent Van Ostaijen.

Glastuinbouw

De directeur ziet wel grenzen aan de groei. "In dit land is steeds minder ruimte voor glastuinbouw. Ook investeert de overheid te weinig in voor ons belangrijke infrastructuur, zoals de luchthaven Schiphol en de weg N201 bij de veiling in Aalsmeer."

De overheid heeft volgens Van Ostaijen te weinig erkenning voor de sector als motor van de economie. Hij stelt dat de bloemen- en plantenhandel met zijn export van 4,75 miljard euro goed is voor ongeveer 20 procent van de totale Nederlandse uitvoer. Ook werken er circa 16.000 mensen in de groothandel.

Tip de redactie