AMSTERDAM - De vakbonden FNV en CNV zijn ontevreden over de cao-voorstellen die Sara Lee/Douwe Egberts op tafel heeft gelegd voor zijn 2300 werknemers in Nederland.

CNV Vakmensen noemt de voorstellen van de koffie- en theefabrikant 'schandalig' en een 'bizarre uitholling van arbeidsvoorwaarden'. De bonden sluiten acties na 6 juni niet uit.

In de voorstellen van het bedrijf worden volgens de bonden de adv-dagen geschrapt, de eindjaarsuitkering afgeschaft, vakantiedagen teruggeschroefd, en worden medewerkers van 55 jaar en ouder niet langer ontzien bij zware en onregelmatige arbeid.

Ook FNV Bondgenoten is ontstemd over deze voorstellen. "Sara Lee legt zo veel verslechteringen op tafel dat het eigenlijk niet mogelijk is om hierover te gaan onderhandelen", zegt bestuurder Nicole Boonstra.

Ze wijst erop dat de werknemers onlangs al hebben ingestemd met een verslechtering van hun pensioenregeling.

Bonus

Eerder dit jaar werd bekend dat Sara Lee in tweeën wordt gesplitst. FNV vindt dat de top zich verrijkt over de rug van de werknemers. "Sara Lee wil de acht miljoen salaris en bonus die president-commissaris Bennink krijgt voor het opsplitsen van het bedrijf door de werknemers laten betalen."

De onderhandelingen over een nieuwe cao worden volgende week maandag voortgezet. Het onderhandelingsresultaat wordt diezelfde week aan de achterban voorgelegd. De CNV-bond voorziet problemen. "Ik heb bij eerdere ledenraadplegingen al het beeld gekregen dat de mensen strijdbaar zijn."

Geen behoefte

Een woordvoerder van Sara Lee wilde niet reageren op de stellingname van de bonden. "Zolang we in gesprek zijn met de bonden, hebben we geen behoefte om hierop in te gaan."