'Parmalat-oprichter geeft wegsluizen geld toe'

MILAAN - Calisto Tanzi, oprichter van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, heeft maandag het wegsluizen van geld toegegeven. Zijn advocaat F. Belloni vertelde tegen persbureau Reuters dat Tanzi een bedrag van 500 miljoen euro voor andere zaken heeft gebruikt dan waarvoor het was bedoeld.

"Hij heeft toegegeven geld te hebben weggesluisd", aldus Belloni. Hij zou ook hebben toegegeven bedrijfsrekeningen te hebben vervalst.

Bij Parmalat is mogelijk een bedrag van 10 miljard euro zoek. Het bericht over onregelmatigheden in de boekhouding kwam enkele weken geleden naar buiten. Tanzi (65) werd zaterdagavond op straat in Milaan gearresteerd.

Justitie deed woensdag een inval in zijn huis bij Parma. Toen bleek dat hij met onbekende bestemming was verdwenen. Tanzi leidde Parmalat vanaf het ontstaan in 1961 tot vorige week, toen Enrico Bondi werd aangewezen als zijn opvolger.

Zaterdag ging Parmalat in surseance, waardoor het bedrijf voorlopig kan doorgaan. De onderneming is de komende periode beschermd tegen schuldeisers. Bovendien kunnen de boeren die melk leveren, gewoon betaald worden.

Tip de redactie