AMSTERDAM – Ierland zou mogelijk om meer financiële steun kunnen vragen bij de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat zegt Leo Varadkar, de Ierse Minister van Transport, in de Ierse versie van de Sunday Times. Hij is het eerste lid van de regering dat publiekelijk zijn twijfels uitspreekt.

Varadkar noemt het “erg onwaarschijnlijk” dat Ierland volgend jaar weer zelf geld kan ophalen uit de internationale obligatiemarkt. “In 2013 zou mogelijk zijn, maar wie weet.”

Dat zou een tweede ronde van het steunprogramma van de EU en het IMF kunnen betekenen.

Varadkar zei verder dat het onjuist is om Ierland te vergelijken met Griekenland. Een eventueel bankroet van het veelbesproken Zuid-Europese land zou geen gevolgen hebben voor Ierland.

Voorwaarden

De vice-premier van Ierland, Eamon Gilmore, stelt zondag dat Ierland zich wel zal houden aan de voorwaarden van de ontvangen steun van de EU en het IMF. Dat meldden diverse media.

Volgens hem is dat een belangrijke pijler binnen het beleid van de nieuwe regering, die sinds maart het land bestuurt.

Noodhulp

De EU en het IMF zegden Ierland vorig najaar in totaal 85 miljard aan noodhulp toe. Dat bedrag wordt in 2011 en 2012 uitgekeerd. Daarna zou het land weer in staat moeten zijn om zelf geld te lenen.

De totale schuld van het land ligt op zo'n 250 miljard euro, ongeveer 116 procent van het jaarlijkse bruto nationaal product.