Dit jaar meer schade en slachtoffers bij natuurrampen

MÜNCHEN - Dit jaar zijn meer dan 50.000 mensen om het leven gekomen bij natuurrampen, bijna het vijfvoudige van de 11.000 in 2002. De meeste slachtoffers vielen bij de aardbeving in Iran van vorige week (ruim 25.000) en de hittegolf in Europa van de afgelopen zomer (ongeveer 20.000).

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde schattingen van Münchener Rückversicherung, de grootste herverzekeraar ter wereld. Volgens het Duitse bedrijf steeg de economische schade door natuurrampen veel minder sterk dan het aantal slachtoffers, namelijk van 55 miljard dollar tot 60 miljard dollar (48 miljard euro). De verzekerde schade bedroeg dit jaar 15 miljard dollar tegen 11,5 miljard in 2002.

De hitte in Europa leverde een schade op van 13 miljard dollar. De ongeveer zeventig aardbevingen vernielden voor 6 miljard dollar. Daarvan was slechts 100 miljoen verzekerd. Münchener Rückversicherung registreerde zo'n zevenhonderd natuurrampen. In ongeveer eenderde van de gevallen ging het omnoodweer, zoals stormen. De grootste verzekerde schade (ruim 3 miljard dollar) kwam op naam van een reeks tornado's in het midden-westen van de Verenigde Staten in mei.

Europa bleef dit jaar goeddeels verschoond van zware stormen. De hittegolf is echter volgens Münchener een nieuwe aanwijzing voor een verandering van het klimaat. “We zullen eraan moeten wennen dat hete zomers in Europa vaker zijn te verwachten. Al halverwege deze eeuw zullen ze min of meer normaal zijn. Met warme zomers zullen de intensiteit en de frequentie van noodweer toenemen.”

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie