Concerns ondervinden geen problemen rookverbod

RIJSWIJK - Concerns als Philips, ABN Amro, Unilever en KPN zijn er klaar voor om hun Nederlandse werknemers vanaf 1 januari een rookvrije werkplek te bieden. De bedrijven denken dat dit gebod van de overheid hun medewerkers zal stimuleren helemaal op te houden met roken, zo hebben zij maandag laten weten.

Over een paar dagen, vanaf 1 januari 2004, heeft elke werknemer recht op een rookvrije werkplek. De horecasector heeft voorlopig vrijstelling gekregen. “Het is absoluut geen probleem om deze wet te implementeren”, zei een woordvoerder van KPN. Het telecombedrijf heeft ongeveer 20.000 werknemers in Nederland.

Ook Philips is “er volledig klaar voor”. Bij het elektronicaconcern zorgen alle individuele bedrijfsonderdelen er zelf voor dat het personeel rookvrij aan de slag kan. “Op veel werkplekken mag al maanden niet meer gerookt worden. De meeste rokers vinden het plezierig want ze moeten zo wel minder gaan roken,” aldus een woordvoerder van Philips.

Bij de bank ABN Amro, die in Nederland bijna 30.000 mensen in dienst heeft, mag het personeel al sinds begin dit jaar niet meer op de werkplek een sigaret of sigaar opsteken. De bank heeft haar medewerkers ook een cursus aangeboden om te stoppen met roken.

“Sinds 1 januari wordt er veel minder gerookt, ook door de cursus. Mensen worden zich bewuster van het roken en stoppen eerder”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Ook Unilever biedt zijn personeel een cursus aan om te stoppen met roken. Het hoofdkantoor van het bedrijf in Rotterdam is al twee jaar rookvrij.

Evenals ABN Amro en Philips verwacht KPN dat een deel van zijn medewerkers door de rookvrije werkplekken voldoende wordt ontmoedigd om te stoppen met roken. “Ikzelf ben bijvoorbeeld ook van plan om te stoppen,” aldus de woordvoerder.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie