AMSTERDAM – Het internationaal Monetair Fonds (IMF) wil misschien niet meer bijdragen aan de volgende steunronde voor Griekenland voor volgende maand. Dit verklaart de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker donderdag tegenover persbureau Bloomberg.

Volgens de Luxemburgse premier moet het IMF financiële garanties hebben dat Griekenland voor 12 maanden lang de aflopende leningen opnieuw kan financieren.

Volgens Juncker gaan het IMF, de ECB en de EU concluderen dat dit niet zeker is. In dat geval mag het IMF Griekenland niet meer steunen.

"Er zijn specifieke regels en één van die regels is dat het IMF alleen actie kan ondernemen als er een garantie wordt afgegeven voor 12 maanden", aldus Jucker. Wanneer het IMF niet meer wil bijdragen aan de nieuwe ronde steun, verwacht het IMF dat de EU meer bijdraagt.

"Dat zal niet werken omdat bepaalde parlementen niet bereid zijn om Griekenland meer te steunen." Juncker doelt hiermee op Duitsland, Finland en Nederland.

De volgende steunronde voor Griekenland staat gepland voor 29 juni.

Reprofiling

Juncker zegt verder tegen een zogenaamde 'reprofiling' te zijn van de Griekse schulden. "De risico's zijn onbekend, maar ik heb een voorgevoel dat er besmettingsgevaar is."

"Pas wanneer het budget van Griekenland onder de controle is gebracht, kunnen we een zachte herstructurering doorvoeren." De Luxemburgse premier sluit niet uit dat Griekenland opnieuw steun nodig heeft. Alles hangt af van de uitkomst van een IMF-rapport over de stand van zaken in Griekenland.

De Luxemburgse premier vindt dat Griekenland moet opschieten met de verkoop van Griekse bezittingen. Ook moet Griekenland snel de economie hervormen.