Japan handhaaft importverbod rundvlees VS

TOKIO - Japan is niet van plan om het importverbod op Amerikaans rundvlees op te heffen. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben dat maandag in Tokio te horen gekregen. Ze hadden gehoopt de Japanners op andere gedachten te brengen, maar kregen nul op het rekest.

Japan stelde het importverbod vorige week in, nadat bij een koe in de Amerikaanse staat Washington de gekkekoeienziekte BSE was vastgesteld. Het eten van rundvlees dat met de ziekte is besmet, kan bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

De VS hadden adviseur David Hegwood van minister Ann Veneman van Landbouw naar Japan gestuurd om te praten over een mogelijke hervatting van de vleesexport. Volgens Tokio is het daar nog te vroeg voor.

Controle

Japan wil dat de Verenigde Staten strengere controleregels opstellen, zodat zeker is dat een koe BSE-vrij is. Deskundigen vermoeden dat er al lang BSE-koeien in de VS waren, maar dat daar met opzet geen melding van is gemaakt. Brancheorganisaties wisten strengere controles in het verleden tegen te houden.

De Japanse regering stuurt volgende maand experts naar de Verenigde Staten voor inspectie, zo maakte een functionaris van het ministerie van Landbouw in Tokio bekend. De inspecteurs hopen zo bijzonderheden over het BSE-geval te weten te komen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw was de besmette koe afkomstig uit Canada.

Grootste exportmarkt

Adviseur Hegwood gaat deze week ook naar Zuid-Korea, dat net als Japan het Amerikaanse rundvlees in de ban heeft gedaan. Het Japanse importverbod hakt er bij de Amerikaanse vleesindustrie flink in. Japan is de grootste exportmarkt van Amerikaans rundvlees en vee en neemt jaarlijks voor 1,8 miljard dollar af.

Analisten gaan ervan uit dat Australië van de situatie zou kunnen profiteren. Taiwan heeft al aangekondigd dat het zijn import uit Australië wil vergroten. Japan, Mexico en Zuid-Korea overwegen hetzelfde te doen. Australië verkoopt jaarlijks voor 2,7 miljard dollar aan vlees aan het buitenland.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie