Disney beschuldigd van plagiaat

PARIJS - Een Franse kinderboekenschrijver heeft het amusementsconcern Walt Disney aangeklaagd voor plagiaat. De door Disneys werkmaatschappij Pixar Studios gemaakte succesvolle animatiefilm Finding Nemo zou volgens Franck le Calvez gebaseerd zijn op zijn boek Pierrot le poisson-clown (Pierrot de clownvis). De Britse krant Financial Times meldde maandag dat de zaak in februari voor de rechter komt.

Le Calvez' advocaat beweert dat meerdere karakters in de animatiefilm sterke trekken vertonen met figuren uit zijn vorig jaar verschenen kinderboek. Bovendien leeft ook zijn clownvis in anemonen en worden gezinsleden door een roofvis verslonden.

Het copyright op de figuur Pierrot le poisson-clown bestaat al sinds 1995. Le Calvez wist echter geen productiemaatschappij geïnteresseerd te krijgen voor zijn verhaal over het oranje clownvisje en besloot er uiteindelijk een boek van te maken. Zijn schepping zou volgens hem via een van deze ondernemingen bij Disney terecht zijn gekomen. De uitgave van 2000 exemplaren heeft hij zelf betaald.

Finding Nemo

Finding Nemo is een kaskraker en heeft volgens ingewijden dit jaar al meer dan 670 miljoen dollar opgeleverd. Het is bovendien de best verkochte dvd tot nu toe.

Disney ontkent elke vorm van plagiaat en beweert dat het om een eigen creatie gaat. De makers van Finding Nemo liggen ook onder vuur van milieuactivisten. Volgens de Financial Times beweren zij dat door de film het aantal mensen dat tropische vissen houdt, buitenproportioneel is toegenomen.

Tip de redactie