AMSTERDAM - Maleisië heeft alle import van halalvlees uit Nederland stopgezet. "Geen enkele certificeerder die zijn verantwoordelijkheid als moslim serieus neemt, zou dat vlees als halal accepteren", zegt de Maleisische halalautoriteit JAKIM in de Volkskrant.

Een delegatie van de organisatie bracht eind vorig jaar een bezoek aan Nederlandse slachthuizen.

De organisatie inspecteert ook certificeringsorganisaties. Maleisië importeerde uit Nederland alleen vlees van pluimvee. Ieder jaar ging voor ongeveer dertien miljoen euro naar het land.

Wat het probleem precies is, wil JAKIM nog niet zeggen. Het rapport wordt in juni openbaar. De krant vermoedt dat het aan de slachtmethode ligt. Vrijwel al het pluimvee wordt in een elektrisch bad met stroomschokken verdoofd. Op zich kan het vlees dan nog halal zijn, zolang de dieren binnen enkele ogenblikken bij bewustzijn zijn te brengen.

Onderzoek

Uit een recent onderzoek zou echter blijken dat twintig tot dertig procent van het pluimvee meteen sterft. Daarmee zou de methode niet halal zijn. Bij het halalvlees dat naar het buitenland gaat wordt niet vermeld of het vlees van verdoofd geslachte dieren afkomstig is.

Sommige certificeerders zeggen volgens de krant dat iedereen wel weet dat dieren in Nederland verdoofd worden geslacht, andere bureaus zeggen dat halal zonder meer 'zonder verdoving' moet betekenen.