Parmalat in surseance

PARMA - Het Italiaanse zuivelconcern Parmalat heeft zaterdag uitstel van betaling gekregen. Dezelfde avond werd oprichter Calisto Tanzi (65) in Milaan gearresteerd. Parmalat vroeg woensdag uitstel van betaling aan.

Zaterdag maakte de rechtbank in Parma bekend het uitstel te hebben toegewezen, waardoor het bedrijf voorlopig kan doorgaan. De onderneming is de komende periode beschermd tegen schuldeisers. Bovendien kunnen de boeren die melk leveren, gewoon betaald worden.

De surseance werd verleend na een presentatie over de financiën van de onderneming door Enrico Bondi. Hij is sinds vorige week de bestuursvoorzitter van de grootste zuivelproducent van Italië en geldt als een reorganisatie-expert.

Nooddecreet

De surseance-aanvraag gebeurde op basis van een nooddecreet dat de Italiaanse regering dinsdag had uitgevaardigd. Het concern heeft voor ongeveer 7 miljard euro aan schulden uitstaan.

Bij Parmalat is mogelijk een bedrag van 10 miljard euro zoek. Het bericht over de onregelmatigheden in de boekhouding kwam enkele weken geleden naar buiten. De zuivelproducent heeft geen goede reputatie als het om boekhouden gaat. De vele financiële constructies, beursnoteringen en uitstaande obligatieleningen vormen een spinnenweb waar analisten weinig wijs uit worden. Het concern is in dertig landen actief met 36.000 werknemers.

In Italië staan ongeveer 4000 banen op het spel. Ongeveer 5000 boeren zijn afhankelijk van melkleveranties aan het concern.

Oprichter

Oprichter Tanzi werd zaterdagavond op straat in Milaan gearresteerd. Hij is zondag verhoord. Vooralsnog is Tanzi nergens van beschuldigd. Woensdag deed justitie een inval in zijn huis bij Parma. Toen bleek dat hij met onbekende bestemming was verdwenen. Tanzi leidde Parmalat vanaf het ontstaan in 1961 tot vorige week, toen Bondi werd aangewezen als zijn opvolger.

Onderzoeksrechters hebben ongeveer twintig namen genoemd in het onderzoek naar de boekhoudfraude. Daarbij gaat het niet alleen om werknemers en oud-werknemers, maar ook om boekhouders.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie