AMSTERDAM - Gemeenten en provincies kunnen tot dertig procent van hun energieverbruik besparen met energie-efficiënte straatverlichting. Dit kan leiden tot een kostenbesparing van 22 miljoen euro.

Dat meldt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA), die maandag de nieuwe Richtlijn voor Openbare Verlichting 2011 in ontvangst nam.

Hiermee kan duurzame en energiebesparende verlichting in de openbare ruimte makkelijker worden ingezet. Atsma en de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen verwisselden aan het Doelwater in Rotterdam een oude lichtarmatuur voor nieuwe, gedimde en energiezuinige verlichting.

De richtlijn helpt beheerders om de juiste kwaliteit openbare verlichting op de juiste plek te realiseren. In de oude situatie zochten beheerders vaak hun eigen weg.

Led-verlichting

Ook het rijk profiteert van de nieuwe richtlijn. De helft van de energierekening van Rijkswaterstaat gaat op aan verlichting. Met led-verlichting langs autosnelwegen kan het energieverbruik worden gehalveerd, zo blijkt uit een proef langs de A44.

Per 1 juni gaan langs de rijksvaarwegen zevenhonderd navigatielichten op energiezuinige led-verlichting over, in combinatie met zonnepanelen.

'Donker tenzij'

Het uitgangspunt van de nieuwe duurzame richtlijn is 'donker tenzij', zegt voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde Con op den Kamp.

"Er is bovendien veel meer ruimte voor het variëren van de hoeveelheid licht. Afhankelijk van het gebruik, periode en kenmerken kunnen nu in een gebied tot vier verschillende lichtniveaus worden aangeboden. De energiebesparing die dat kan opleveren, is significant."