HEERLEN - DSM zal zich niet kunnen onttrekken aan de slechte gang van zaken in de chemische sector. Analisten verwachten dat het Limburgse concern donderdag sterk gedaalde jaarresultaten zal presenteren.

Eerder zei het bedrijf dat de bedrijfswinst ruim boven de 500 miljoen euro zal uitkomen, gekoppeld aan de waarschuwing dat in het vierde kwartaal de neerwaartse spiraal versneld zal doorzetten. In de eerste negen maanden was het resultaat al 17 procent lager dan in 2000.

DSM wil af van de petrochemie. Die is gevoelig voor sterke prijsschommelingen. Analisten gaan er van uit dat juist de petrochemie de jaarwinst zal drukken. De divisie heeft te lijden onder lage marges. De onderhandelingen met mogelijke kopers zijn tijd gaande en het Saoedische concern Sabic lijkt de belangrijkste kandidaat.

De hoogwaardige kunststoffen die Performance Materials produceert, zorgen voor een flinke groei, is de verwachting. Vooral de verdubbelde verkopen van de supersterke Dyneema-vezel duwen de omzetten omhoog.

Vergrijzing

Steunpilaar voor verdere groei is ook de poot Life Science Producten. Die maakt ingrediënten voor voedingsmiddelen, zoals smaak- en geurstoffen. Deze divisie is ook de grootste leverancier van grondstoffen voor de farmaceutische industrie. Juist de vergrijzing, de hang naar gezond eten en de toenemende koopkracht zullen hier zorgen voor groei.

In 2000 kocht het bedrijf het Amerikaanse Catalytica om in de farmacie nog sterker voor de dag te komen. Maar de integratie van dit bedrijf en problemen ervan met de Amerikaanse toezichthouder op voedsel en medicijnen (FDA) baren DSM nog zorgen.

De Limburgers azen nog op een grote aankoop. Want in 2005 wil DSM een omzet van 10 miljard euro behalen waarvan 80 procent uit de fijnchemie en hoogwaardige kunststoffen moet komen. Dat betekent overnamekandidaten die voor 2,5 miljard euro omzet zorgen. Het moet "een grote vis zijn, want het rijgen van kralen kost te veel tijd".

Leiden

Het Franse Rhodia hapte kortgeleden niet op een vorstelijk bod van 15 euro per aandeel, een premie van 50 procent. Het Rhodia-management zag te weinig synergie en DSM wilde zelf de integratie leiden, luidt de verklaring.

Voor dit jaar zal DSM volgens analisten zijn verwachtingen beperken tot die voor het eerste kwartaal en zich onthouden met voorspellingen over het hele jaar.