AMSTERDAM - De puf was er dinsdag uit bij de Europese effectenbeurzen. "De omzetten waren net als maandag laag, maar nu leek het optimisme verdwenen", verklaarde een analist op het Amsterdamse Damrak. De toonaangevende AEX-index eindigde vrijwel onveranderd.

Bekijk de video

De AEX eindigde dinsdag 1 punt hoger op 489,86. Dat is een plusje van ,2 procent.

Aanvankelijk trok de index van 25 belangrijkste fondsen bij opening de opgaande lijn van maandag door. Beleggers genoten in de ochtend nog na van de hogere slotkoersen van de beurzen in New York. De index noteerde zelfs even boven de grens van 490 punten, maar in de loop van de handelsdag zakte de stemming.

De overige beurzen in Europa moesten ook terug. De CAC-index in Parijs daalde 0,35 procent. Eenzelfde verlies was er in Londen te zien voor de TFSE-index. De beurs in Frankfurt, die om 20.00 uur sluit, stond tegen het einde van de middag 1,3 procent lager.

KPN

Vooral telecomfondsen kregen een tik te verduren door het negatieve nieuws van Nortel. In de onderste regionen van de AEX bungelden KPN en KPNQwest met verliezen van respectievelijk 3,2 procent op 5,18 euro en 6,3 procent op 5,37 euro. In Europa moesten Alcatel en Ericsson aanvankelijke winsten prijsgeven.

KPNQwest werd bovendien afgestraft voor het fors hogere nettoverlies dat het bedrijf over 2001 boekte. De betere prestaties uit de gewone bedrijfsuitoefening boden voor beleggers onvoldoende tegenwicht.

ABN Amro

Ook de financiele waarden stonden in de min, terwijl zij een dag eerder er juist gelijkgezind positief voor stonden. ABN Amro, dat donderdag jaarcijfers presenteert, noteerde een verlies van 0,51 procent op 19,66 euro. ING stond 0,57 in het rood op 27,80 euro.

Chipmachinefabrikant ASM International, dat maandag meevallende cijfers had gepresenteerd, was onder de MidKappers een van de grootste stijgers met een plus van 5,21 procent op 22,20 euro. Alleen branchegenoot BE Semiconductors deed het beter in de AMX-index met een winst van 6,55 procent op 8,79 euro.

In Londen viel financieel dienstverlener Reuters op met een koersdaling van 7 procent. Reuters heeft last van bezuiginigingen bij zijn belangrijkste afnemers en zag daardoor de winst vorig jaar fors dalen. Het bedrijf gaat nog eens 200 banen schrappen om de kosten te drukken.