AMSTERDAM - De Nederlandse belastingdienst moet Griekenland helpen met het innen van belastingen. Dat zegt oud-minister van Financiën Gerrit Zalm in De Telegraaf.

"De Grieken moeten nu ook echt belasting gaan betalen," stelt Zalm. Nederland kan het land volgens hem niet in de kou laten staan.

Griekenland moet volgens de huidige topman van ABN Amro snel zijn overheidsfinanciën in het gareel krijgen en Europa moet daar streng op toezien.

In dat kader vindt Zalm het geen slecht idee om de Nederlandse fiscus op de Grieken af te sturen. "Want van belasting innen hebben we bij uitstek verstand."

Kwijtschelden

In het kwijtschelden van de Griekse schulden ziet Zalm niets. "Als een Nederlander schulden maakt, moet hij of zij dat ook terugbetalen." Wel vindt hij dat Griekenland overeind gehouden moet worden.

Als het land failliet zou gaan, zou de markt denken dat dat ook met Portugal en Ierland zou kunnen gebeuren, wat de crisis alleen maar verergert.

Brand

Zalm vergelijkt de Griekse problemen met een brand bij de buurman. "Dan kan je zeggen: ik ga mooi niet blussen, het is zijn probleem. Maar als daardoor ook jouw huis vlam kan vatten, is het toch verstandig om de brandblusser te pakken."

Griekenland kampt met een enorme schuldenlast, ondanks een noodlening van 110 miljard euro die vorig jaar werd verstrekt.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei eerder deze week dat het land niet op koers ligt bij het doorvoeren van het programma van hervormingen en privatiseringen. In Europa wordt dezer dagen overlegd over de voorwaarden voor nieuwe steun aan de Grieken.