Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Klaas Knot wordt nieuwe president DNB

DEN HAAG -  Klaas Knot, topambtenaar op het ministerie van Financiën, wordt de nieuwe president van De Nederlandsche Bank en de opvolger van Nout Wellink.
Door ANP

Minister Jan Kees de Jager heeft dit vrijdag bevestigd. De Jager zei ''heel blij'' te zijn met de benoeming en roemde de ''sterke monetaire reputatie'' van Knot.

De huidige topambtenaar van het ministerie van Financiën wordt volgens de minister geacht de cultuur rond de DNB goed leiding te kunnen geven en combineert zijn verschillende kwaliteiten ''bij uitstek''.

Knot is nu directeur financiële markten en plaatsvervangend thesaurier-generaal op het ministerie en één van de naaste adviseurs van De Jager.

Hij is ook deeltijdhoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte eerder voor DNB en voor het Internationaal Monetair Fonds.

Rutte

Premier Mark Rutte zegt dat Knot een uitstekend monetair man is. "Hij is iemand van wie het kabinet verwacht dat hij goed leiding zal leven aan de gewenste cultuurverandering bij DNB."

Rutte noemde nog een ander voordeel bij het aantreden van de 44-jarige Knot. ''Een jonge nieuwe bankdirecteur; hij kan even mee, zou je zeggen.''

Hoogduin

Lex Hoogduin, directeur bij DNB en veel genoemd als opvolger voor Wellink, stapt op bij de centrale bank. ''Lex Hoogduin heeft op hem moverende zakelijke en persoonlijke gronden besloten DNB per 1 juli te verlaten'', aldus de verklaring.

Hoogduin was de gedroomde opvolger van Wellink.

Voorgedragen

De 44-jarige Knot wordt voor zeven jaar benoemd. Hij was voorgedragen door de raad van commissarissen van DNB. Wellink gaat per 1 juli met pensioen.

Knot is de tweede topambtenaar die in korte tijd door het kabinet wordt benoemd op de hoogste functie bij één van de Nederlandse financiële toezichthouders.

Topambtenaar Ronald Gerritse was begin dit jaar al benoemd tot opvolger van Hans Hoogervorst als voorzitter van het bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Cultuuromslag

Knot moet leiding gaan geven aan de cultuuromslag die de politiek eist bij De Nederlandsche Bank.

Die is nodig omdat DNB in de ogen van velen steken heeft laten vallen tijdens de kredietcrisis in dossiers rond het faillissement van DSB Bank, de verkoop van ABN Amro en het debacle rond de failliet gegane IJslandse internetspaarbank Icesave.

Tegelijkertijd krijgt Knot als president een belangrijke taak op het gebied van het monetaire beleid en zal hij als centralebankpresident zijn rol spelen binnen het overleg in de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

Sijbrand

Jan Sijbrand, nu werkzaam in het bestuur van bank NIBC, wordt de nieuwe directeur toezicht bij DNB. Bronnen rond het kabinet bevestigen zijn aanstaande benoeming vrijdag. Sijbrand is nu hoofd risicomanagement bij NIBC.

Sijbrand krijgt een deel van het oude pakket van vertrekkend DNB-president Nout Wellink.

Lees alle twitterberichten over de situatie bij DNB op NUlive


Lees meer over:

DNBKlaas Knot

Aanbevolen artikelen